S A S S Z I 's Journey

By: zurainiza ibrahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 22-Jul-2009 18:11 Email | Share | | Bookmark
Dari Birmingham ke Graz - IV

 
 
 
View all 55 photos...

Nak jalan pon kena isi dulu la..makan telur pakai pisau ker kak?


Ready to go...


Sampai dah kat atas..


Ada pulak dua Hungarian yg nak join bergambar..


Mana nak pergi ni kak?





















Tuesday, 21-Jul-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Dari Birmingham ke Graz - III

 
 
 
View all 29 photos...
Hari nih dah hari ketiga kami disini...hari gak la hari yg ditunggu oleh papa..hari yg menyebabkan kami berada di sini...hari ni papa kena buat presentation..kwang..kwang...Alhamdulilah..papa berjaya mengharunginya tanpa kejadian di luar dugaan ...not bad kata papa...coz before papa ada Jipun and Russian yg prensent jadi BI papa lagi jelas la dari depa...dari segi research pon papa tak rasa down..yesss...Malaysia Boleh...!!!

Apa lagi agenda kami seterusnya...menente-nente la....pala papa pon dah tak serabut...so layannn..penjelajahan kami di hari ke-3 nih..


On your mark....


Get set...goooooooooooooo!


Depan tourism centre Graz..tapi kami tak pakai tourist guide pon..kena bayar EUR 9..bandar kecik jer jadi kami explore sendiri jer..


Restaurant terapong kat sini...lebih dikenali sebagai Half-Shell..


Kami dah ada kat atas half-shell nih..


Dalam dia lak..


Dari dekat lak...


Sebaik jer menyeberang sungai Mur menggunakan half-shell kami jumpa alien nih lak..


Apa lagi ..kami posing la sakan...building namenyer Kunsthaus atau lebih mesra sebagai 'friendly alien'....


Tempat ni museum sebenarnya...tapi kami tak masuk la..sebab dah lewat..sebenarnya dah muak ngan museum...


Kunsthaus – affectionately called "a friendly alien" by its creators, Peter Cook and Colin Fournier – has attracted people with spectacular architecture and changing exhibitions of contemporary art. Moreover, Kunsthaus is a symbol of the harmonious co-existence of old and new in Graz. After all, it is growing out of the Eisernes Haus which in 1848 caused quite a stir as one of the first cast-iron buildings on the Continent.


Destinasi kami esok atas nung pulak..The Clock Tower..


Naik guna train macam kat Bukit Bendera tu..dengan kecerunan 60 degree..


Aduh ponet dah ronda2..nasib baik jupe keda pizza nih...ingatkan sodap..huwekkkkk..pizza nya pahit nepang kata papa..ha..ha...

Conclusions for today: Emmm baru nampak sket keunikkan bandar Graz nih...gabungan lama dan baru..membuatkan ianya menarik utk diterokai..bandar yg colorful..santai..kami tak nampak rush hour disini...sentuhan Mediterranean terasa di sini..

Info: The old town was added to the UNESCO World Heritage List in 1999 due to the harmonious co-existence of typical buildings from different epochs and in different architectural styles. Being situated in a cultural borderland between Central Europe, Italy and the Balkan States, Graz absorbed various influences from the neighboring regions and thus received its exceptional town scape. Today the old town consists of over 1000 buildings, their age ranging from Gothic to Contemporary. During 2003 Graz held the title of "European Capital of Culture".


Monday, 20-Jul-2009 13:16 Email | Share | | Bookmark
Dari Birmingham ke Graz - II

 
 
 
View all 11 photos...


Hari yg ke-2 ni pon aktiviti jalan2 belum rancak lagi coz papa masih belum present lagi...lepas papa balik conference baru kami keluar utk tinjau2 kawasan bandar Graz nih..hari nih tram menjadi kenderaan kami secara rasmi..setelah beli 3 days ticket..


budak yg tak takut naik tram coz tram tak naik tinggi...


Panasnyer..pada suhu lebih kurang mesia jer..dlm 31-33C..mungkin sini kering kot..lagi bahang la panas nyer..


Di pesisir sungai Mur..


Apa la aku nak present esok nih...

Second day conclusion: masih tak nampak keistimewaan tempat nih..

Info: Graz with a population of 291,574 as of 2009 is the second-largest city in Austria after Vienna and the capital of the federal state of Styria.


Sunday, 19-Jul-2009 12:10 Email | Share | | Bookmark
Dari Birmingham ke Graz - I

Mana aeroplane ni..mama?
Dua org yg heppi setelah lama tak gi hotel
first exploration
View all 18 photos...


Setelah lama terperap dalam Birm..kali nih kami berpeluang keluar dari UK...but kali nih atas urusan rasmi Papa di European Polymer Congress 2009. Apa lagi kami ambil peluang la ikut Papa gi present conference ni yang bertempat di Graz, Austria. Perjalanan mengambil masa 1 jam 45min dari Stansted (London) ke Graz. Kami selamat landing di Graz nih tepat jam 1430 pm (local time awal sejam dari UK time). Keluar dari perut kapal terbang tu terasa macam kat Malaysia..cuacanyer ajer..coz kat sini panas mencecah 31-33C. Perjalanan dari airport ke hotel penginapan kami (Amedia Hotel) mengambil masa kira2 10-15 min...Rest kat hotel jap..pastu Papa pergi register utk conferencenya tu..Lewat petang baru kami gi buat survey apa yg ada di Graz nih..sambil cari bekalan yg patut...


Ni la conference yg papa nak pegi tu..


Kat sini orang naik skateboard jer..


ngan tram nih yg jadi public transport utama..


Scene di Jakoministr...


Tiba di Jakominiplazt..


Nape sini apa moto power rangers mama?..


Court di Graz nih..


Kakak nak naik moto ni boleh?

First day conclusions : tak nampak lagi apa yg menarik kat sini..bandar nyer kecik ajer nampaknyer..penduduk tak pandai cakap English coz depa speaking German..mixed architecture contemp & classic

Info:Graz has a long tradition as a student city: its six universities have more than 44,000 students. Graz's "Old Town" is one of the best-preserved city centres in Central Europe. In 1999, it was added to the UNESCO list of World Cultural Heritage Sites. Graz was sole Cultural Capital of Europe for 2003.


Saturday, 27-Jun-2009 15:05 Email | Share | | Bookmark
Birmingham vs Loughborough 2009

 
 
 
View all 8 photos...
Setelah dua tahun lamanya (2007) kini tiba giliran Birm utk jadi host friendly match versus antara jiran terdekat kami...Loughborough..pada edisi 2007 kami tewas kedua2 game bola dan badminton..kali ni nasib menyebelahi kami..bola kami menang 3-2 dan badminton 2-1...Papa kami score gak satu gol...ye..ye..go..papa...go.. tapi tak banyak la aksi yg boleh dirakam..kerana photographernyer sibuk mengasuh future player..


Kasi longgar dulu..


Lipat pulak...


Tangan pon kena stretching jugak..


Barisan player kali ini..ha..ha.. tgk line-up Birm (biru) dah menang..


Eh..kenapa yg sorang ni lari lain arah???


Lepas main..jupe lagi next edition?


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net